dilluns, 1 de juny del 2009

CONCLUSIÓ FINAL

Com a conclusió, m’agradaria comentar que la realització d’aquest projecte ha estat molt positiva, he treballat a l’aula amb els alumnes d’una forma diferent, on els nens/es aprenien sense cap esforç, motivats, contents...Han fet treball en grup, individual, a l’aula ordinària, a l’aula d’informàtica, s’han comunicat amb alumnes d’altres escoles i d’altres municipis... Penso que aquestes activitats s’haurien de potenciar i afegir al dia a dia de les escoles.

El fet d'haver de crear un bloc, ja va ser un repte, i després de dedicar-hi hores, d'equivocar-te i de veure els resultats obtinguts, t'adones que quan tens un “problema”, el fet de buscar una solució i ser capaç d’obtenir una resposta, et provoca un veritable aprenentatge significatiu. Aquesta va ser la causa per crear un bloc a l'escola on treballo, ja que defensar un projecte de revista virtual va agradar al professorat. Els hi va semblar una idea molt interessant i fins i tot vaig fer una introducció al programa blogger als meus companys/es docents, per tal de seguir elaborant el projecte amb els alumnes que l’ha portat a terme aquest any i potser a altres cursos.
Estic molt motivada per seguir fent projectes relacionats amb les TIC ja que ,tot i les meves mancances, m’agrada investigar amb les noves tecnologies i trobar recursos nous per treballar a l’aula. Com la tecnologia s'aplica a l'educació, els recursos apresos, i a més amb la possibilitat d'aplicar-los habitualment ha modificat la meva manera d’entendre les TE com un recurs que s'ha d'aplicar contínuament i no com una matèria sense nexes d'unió amb la nostra tasca diària.

Finalment donar les gracies a la meva companya de projecte ja que hem treballat molt bé juntes, hem sigut mútuament un recolzament, una ajuda, considero que hem fet un bon treball, que hem estat contínuament comunicades i per tant el projecte a les nostres escoles ha estat tot un èxit.

Adjunto els blog dels meus alumnes:

http://revistagrup1.blogspot.com/
http://revistagrup2.blogspot.com/
http://revistagrup3.blogspot.com/
http://revistagrup4.blogspot.com/

dissabte, 30 de maig del 2009

Video procés pac 2.5

Aqui podeu veure el video elaborat a partir del procés seguit al projecte 2.5




Espero que us hagi agradat!!!

dimarts, 28 d’abril del 2009

PAC 2.2 CAS

Cas: A qui li toca seguir el conte?

Síntesi destacant l’aprenentatge que es pretén.

Una mestra d’educació primària, d’un centre d’ Hospitalet de Llobregat, estan portant a terme un projecte anomenat: a qui li toca seguir el conte. Amb aquest projecte intenten que els nens treballin la lectoescriptura, la tipologia de textos i l’ús de les noves tecnologies.

Aquest projecte tracta que una escola comenci un conte, posteriorment l’envií a traves d’Internet a la següent escola i aquesta segueixi el conte començat per l’anterior i així fins acabar el conte. D’aquesta manera treballem de forma compartida amb altres centres propers.

A partir d’aquest projecte dues escoles han continuat treballant de forma compartida amb totes les tipologies de textos que treballen (cartes, contes, textos informatius...)

Índex

Contingut

Accés al text

Context general


Experiència en ensenyament

8 anys


Experiència/ nivell d’expertesa en l’ús de TIC

Nivell d’usuari. Ha realitzat diversos cursos de formació.


Tipus d’escola

Centre públic educació infantil i primària


Localització del centre

Hospitalet de Llobregat


Connexió

Router ADSL i connexió WIFI a totes les aules


Localització dels recursos tecnològics

Una aula d’informàtica amb 30 ordinadors i un canó.

www.yahoo.es

Situació socioeconòmica dels alumnes

Classe baixa i amb una gran diversitat cultural


Context de la història o cas

Nivell dels alumnes

4rt de primària


Àrea/ unitat

Llengua (tipologia de textos), informàtica


Fites en la història

Activitats planificades a la sessió o unitat

-A partir de la tipologia de textos (contes,cartes, textos informatius) interactuem amb les TIC i diferents centres.

- Escriure i treballar la escriptura i la llengua catalana.

-Fer servir el processador de textos i la redacció i enviament de mails.

Text

Nivell d’aprenentatge esperat

Familiaritzar-se amb les TIC.

Millora dels aprenentatges a l’àrea de llengua catalana, ortografia, comprensió, expressió escrita...

Millora de la capacitat de comunicació mitjançant l’intercanvií d’informació i l’ajuda mútua entre els companys de l’aula.


Tipus d’activitat

Activitat per promoure el coneixement i introduir els alumnes en el món de les TIC. Es realitza durant tot el curs.

Text

Activitats de la història o cas

Tecnologies utilitzades

Ordinadors, canó, Internet i processador de textos.

Text

Raó per la qual la fa servir

A partir d’un projecte de centre “A qui li toca seguir el conte” van decidir seguir fent-lo en diferents tipus de textos.


Naturalesa de les activitats (tasques cognitives a realitzar)

Utilitzar les eines informàtiques per a estructurar els coneixements.

Transversal de les TIC


Dificultats trobades

Manca de motivació inicial per part de l’alumnat.

Dificultat per atendre a tots els alumnes. Problemes d’enviament i treball simultani amb els altres centres.

Text

Ajuda/ col·laboració emprada

L’escola proporciona l’aula d’informàtica, utilització de l’ordinador de l’aula i ajuda del mestre d’informàtica de l’escola.


Rol del educador

Guia i orientador de les activitats proposades.


Rol de l’estudiant

Investigador, experimentar noves situacions davant de les TIC


Resultats

Observacions

Activitat molt motivadora, on els alumnes fan amics i amigues d’altres escoles. Es tracta d’una activitat transversal on treballen la llengua catalana i l’ús de les TIC de forma engrescadora.


Avaluació de l’aprenentatge

Competència lingüística i competència social.


Lliçó apresa per l’educador

Els alumnes aprenen més amb activitats on ells investiguin i ells facin que en classes magistrals. Tot i que abans de començar a treballar un text hem de donar les pautes.


HISTORIA COMPLETA

Entrevistador: Bona tarda! El motiu de la meva entrevista, es per comentar alguna experiència sobre l’ús de les noves tecnologies a l’aula que hagi sigut per a tu satisfactòria.

Educador: A la nostra escola estem treballant en un projecte que es diu “A qui li toca seguir el conte”. Aquest projecte té com a objectiu la comunicació amb altres escoles del barri a partir de les noves tecnologies i el treball de la llengua catalana a partir dels contes. El coneixies?

Entrevistador: Havia sentit parlar però mai he treballat amb aquest projecte. Hem podries explicar com funciona?

Educador: Es tracta d’una petita narració que es crea amb la col·laboració de vàries escoles…. Cada escola es responsabilitza d’una part del conte. El plantejament, el nucli i el desenllaç. Quan la primera escola ha acabat el plantejament del conte a partir d’Internet s’envia i ells han de seguir amb el nucli i així successivament. A part d’escriure el conte es fa també un dibuix il·lustratiu del text…

Entrevistador: Què treballeu a partir d’aquesta activitat?

Educador: El disseny de l’activitat està pensat per treballar les competències bàsiques: Tractament de la informació i competència digital, Comunicació Lingüística i audiovisual i l’autonomia i la iniciativa personal

Entrevistador: Abans de l’entrevista he pogut veure a l’aula d’informàtica altres tipus de textos que em sembla que també compartit amb altres escoles.

Educador: Si, com has pogut veure a partir d’aquest projecte d’elaboració de contes, ens hem posat en contacte amb una de les escoles participants d’aquest projecte, per tal de poder estar en contacte amb l’escola i els seus alumnes.

Entrevistador: Quins tipus de textos feu a part del conte?

Educador: Estem començant a relacionar aquesta practica amb la tipologia de textos de llengua catalana, ara estem treballant la carta. Els nens s’envien correspondència via Internet, sembla que els esta agradant molt ja que estan ansiosos per rebre noticies dels seus amics virtuals. A part d’això escrivim textos informatius trimestrals explicant que hem fet a l’escola.

Entrevistador: Seguiu algun tipus de procés per elaborar aquest treball?

Educador: Primer de tot, escrivim el text en paper, el mestre s’encarrega de corregir els textos i posteriorment amb el processador de textos els alumnes passen els seus treballs a nets i finalment procedim a l’enviament.

Entrevistador: A partir de quina adreça electrònica feu els enviaments?

Educador: A principi de curs, vam obrir una compte a Yahoo per a tota la classe de 4t, tots saben la contrasenya i l’usuari, per tal d’entrar quan ells volen.

Entrevistador: Quin diries que és el teu coneixement i domini de les tecnologies?

Educador: Penso que encara hem queden molts coneixements per aprendre ja que cada vegada les noves tecnologies van canviant i es van fent més amplies..

Entrevistador: Amb quins recursos tecnològic disposes al centre?

Educador: Al centre tenim una aula d’informàtica amb 30 ordinadors. A l’aula en tenim un ordinador amb connexió a Internet i també disposem de wifi a totes les classes.

Entrevistador: amb quins problemes t’has trobat?

Educador: L’escola on treballo es d’un nivell mig- baix això provoca que molts dels alumnes que tenim no tinguin ordinadors a casa. El nivell d’informàtica dels alumnes es baix, però penso que amb aquesta activitat al final del curs els nens/es seran capaços de treballar amb les TIC.

La diversificació de nivells a l’aula, com anteriorment he dit la majoria dels alumnes no disposen d’Internet a casa, aquí es veu la diferencia dels alumnes que han treballat amb les TIC i els que no.

Possiblement altra problema que hem tingut ha estat el treball simultani entre escoles, a vegades a passat que els treballs no han estat enviats a l’hora i això ha dificultat la planificació de les altres escoles.

Entrevistador: Recomanaries el projecte?

Educador: Si, és un treball molt gratificant, els alumnes estan molt motivats i aprenen moltíssim. Recomano que les escoles treballin activitats similars per tal de portar a terme les competències bàsiques.

Entrevistador: Moltes gracies, per atendre’m. Ha estat una conversa molt enriquidora..

Educador: Gràcies a tu.

PAC 2.1 CANVI CONCEPTUAL

2.1 AVALUACIÓ INICIAL

Des del començament del semestre fins ara crec que s’ha produït un veritable canvi conceptual en el que el resultat d’aquest aprenentatge significatiu són nous models mentals dels fenòmens que s’han explorat i manipulat. Considero que és per això que iniciem un procés de canvi conceptual. Ens veiem amb la necessitat d’una reorganització total de les estructures de coneixement que teníem. A continuació faig detall dels canvis produïts en relació a la primera avaluació de coneixements previs. Els comentaris actuals estaran marcats en color blau, per tal de distingir les noves idees amb les inicials.

TE2) L’objecte principal de la Tecnologia Educativa és oferir un bon ventall de tècniques per als docents: __8__ 4

La Tecnologia Educativa és un procés per mitjà del qual es van aplicant els descobriments de la investigació en ciències de la conducta als problemes de la instrucció. No es l’encarregat d’oferir tècniques als docents sinó que s’encarrega del disseny, la metodologia, l’anàlisi...

CC2) Aprenc tant dels companys com dels materials i consultors: __10__ 10

Segueixo estant a la mateixa postura, penso que la interacció amb persones ajuden a fer un aprenentatge significatiu, ja que dóna la possibilitat de veure diferents punts de vista d’un mateix concepte en funció de l’experiència prèvia de cadascun. L’intercanvií d’idees, el diàleg amb companys etc.. és una molt bona manera d’aprendre nous coneixements.

TC1) Els professionals de l’educació han de ser competents en les tècniques que asseguren la correcta transmissió del coneixement : ___9__ 9

Penso que una de les competències més important dels educadors es transmetre coneixement, però també han de proporcionar mitjans que ajudin als alumnes a construir un coneixement significatiu.

DT2) La tecnologia es basa en la ciència per la qual cosa és neutral en relació a prejudicis, valors i actituds_ 0_ 0

Crec que la tecnologia no és neutral perquè depèn del context, esta influenciat per la societat, cultura o ideologia.

CC1) Les aules de la UOC són una comunitat d’aprenentatge: __9__ 10

Les aules de la UOC són una comunitat d’aprenentatge, ja que gràcies a la seva estructura podem dialogar i compartir idees i informació amb molts companys, i mitjançant aquests intercanvis anar creant nous coneixements i relacions.

DU2) Els debats virtuals suposen perdre força hores amb poc benefici personal: __0__ 0

Els debats virtuals suposen tenir la oportunitat d’aprendre i de construir coneixement. A partir del debat sobre la relació entre C-T-S-E m’he adonat de la validesa d’aquest recurs, penso que és una manera de compartir idees i punts de vista amb els companys/es i et proporcionen una reflexió personal segura.

TE1) La Tecnologia Educativa per a psicopedagogs consisteix en assegurar un bon domini de les TIC: __9___ 5

En aquesta qüestió no estic d’acord amb la meva resposta inicial, penso que no assegurem el domini de les TIC si no que a partir de la practica i la necessitat d’utilitzar aquests recursos assegurem el nostre desenvolupament.

DU1) Els debats a la UOC poden millorar moltíssim: __8__ 10

Penso que els debats si que poden millorar ja que la majoria dels debats de la UOC no tenen un fil argumentatiu, si no que es donen idees sense seguir una argumentació, tan sols aporten informació i a vegades informacions repetides i sense una estructura ni normes a seguir. No obstant cal aclarir que el debat de l’aula ha estat un dels millors debats que he realitzat a la UOC.

TC2) Les TIC són necessàries per transmetre els continguts als alumnes: __9__ 3

Les TIC són necessàries per ajudar als alumnes a construir els seus coneixements mitjançant un ampli ventall de possibilitats que ofereixen.

DT1) El canvi tecnològic determina el canvi social: __6_ 2

El canvi social no esta determinat pel canvi tecnològic, actuen molts factors com és la ciència, la tecnologia , la societat, l’educació...


1. CONCLUSIONS

En conclusió puc dir que a partir de la realització de la PAC1 hem fet un canvi conceptual mitjançant l’experiència i la reflexió. Els coneixements que teníem a l’hora d’elaborar l’avaluació prèvia han incrementat gràcies a l’elaboració dels mapes, a les intervencions al debat de l’aula, a la lectura del mòdul 1 i la documentació annexa que he llegit.

M’agradaria remarcar en la conclusió d’aquest pac els conceptes que he après i que penso que més m’han fet reflexionar i aprendre en aquest semestre són els següents: la importància de la utilització de les TIC a l’escola i el paper del mestre com a mediador, la importància de l’autoavaluació per tal de reajustar els aprenentatges, el treball cooperatiu i en equip. Penso que no he tingut un canvi conceptual tan sols relacionat amb les TIC si no que ha anat més enllà.

Per tant es por extreure que he participat en un canvi conceptual i remarco que els conceptes més importants d’aquest canvi han estat el compromís en fer les tasques, el procés cognitiu que he sofert i el procés de revisió dels mapes.


diumenge, 22 de març del 2009

Pac 1.3 Conclusió

A partir de la pac 1, cal destacar l’article de Domenech i Tirado, el debat i els mapes conceptuals. Cal comentar que l’elaboració de mapes conceptuals són molt interessants ja que d’aquesta manera es treballen millor els conceptes més importants i fins i tot, a l’hora d’estudiar agilitza molt la feina. Un altra punt important del programa cmaptools són les facilitats i les eines de les quals disposa per relacionar conceptes d’una manera fàcil i entenedora.

Relacionant el primer mapa conceptual que vaig fer sobre Ciència, Tecnologia i Societat amb la pac 1.3 penso que el primer va ser molt lineal ja que no relacionava els conceptes com a dependents, i els introduïa com quelcom diferent i alien als altres. A partir d’aquesta activitat, del mapa conceptual i del debat m’han fet reflexionar que qualsevol canvi en un del tres conceptes pot repercutir als altres. Es a dir, la societat pot produir canvis a la ciència i a la tecnologia i a l’inrevés. Aquests conceptes han d’anar sempre relacionats, és a dir ciència i tecnologia són essencials en la societat i l’educació, però no obstant són importants perquè la ciència i la tecnologia avança i per tant la nostra societat també.

Finalment m’agradaria comentar els recursos que tenim i hem après en aquesta assignatura per treballar en grup ja que desconeixia totalment el doc del gmail. Cal destacar també la facilitat de treballar en grup a partir de cmaptools compartits tot i que sincerament em va constar una mica entendre com es feia. Penso que el treball en equip ha estat molt enriquidor comentant les nostres opinions i posant-nos d’acord amb els conceptes més importants del mòdul per tal d’incloure’ls al mapa conceptual. Aquests dos programes mencionats anteriorment són perfectes per agilitzar la feina en grup i poder compartir documents i modificar-los. Tot i que en aquesta pac he après molts conceptes nous, programes que desconeixia, formes de treballar en grup a partir de les Tic penso que encara ens queda molt per aprendre de les noves tecnologies i que aquesta assignatura ens ajudarà cada vegada més a apropar-nos i conèixer noves aplicacions.

Pac 1.3 Mapa conceptual

dimarts, 3 de març del 2009

Conclusion pac 1.1

Quines primeres impressions reps en realitzar aquesta primera activitat?

A partir d’aquesta primera activitat m’he plantejat moltes qüestions. Les noves tecnologies dins de l’aula són una eina important i necessària pels alumnes, pel seu futur, pels seus aprenentatges... És per aquest motiu pel qual començo amb moltes ganes d’aprendre i poder portar a la pràctica tots els coneixements nous. Al finalitzar aquesta assignatura penso que hem podré beneficiar molt i hem podré desenvolupar millor davant de les TIC.